Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)Regiotour Dementie:
gewoon mee blijven doen
Strategie, visuele stijl, content, video, talkshow, regiobijeenkomsten, online magazine
Als mensen met dementie gewoon mee blijven doen, voelen ze zich beter. Dat is goed voor hen, voor de mensen om hen heen, en uiteindelijk goed voor de hele samenleving. Maar hoe organiseren we activiteiten waarmee zij hun dagen zinvol kunnen inrichten? En wat zijn goede ontmoetingsplekken om dat te doen? De Regiotour Dementie hielp gemeenten en organisaties om kansen te zien.
Dementie: een steeds grotere druk op de samenleving
Dementie speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. In 2040 heeft naar verwachting ruim een half miljoen mensen dementie. Iedereen krijgt er dan ook in zijn directe omgeving mee te maken: in de familie, de buurt, bij een vereniging of op het werk. Om te voorkomen dat mensen met dementie (en hun mantelzorgers) in een isolement raken, is het belangrijk om ontmoetingsplekken en activiteiten te organiseren. Het liefst dichtbij huis. Dat zorgt voor meer kwaliteit van leven, meer houvast, minder belasting van mantelzorgers, minder beroep op de zorg en dus een besparing op zorgkosten.
Gemeenten kunnen bevorderen dat mensen met dementie mee kunnen blijven doen. Dat begint met luisteren naar wat mensen zelf willen. Met kleine aanpassingen maak je ontmoetingsplekken en activiteiten soms in een handomdraai al dementievriendelijk. Denk aan extra begeleiding of het regelen van vervoer. Dit vraagt om slim samenwerken met organisaties en plekken waar mensen graag komen, zoals sportverenigingen, buurthuizen en culturele instellingen. Hierbij geldt: wat goed is voor mensen met dementie, is ook goed voor andere kwetsbare ouderen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
De Regiotour Dementie helpt betrokken partijen om dit soort kansen te zien. Tijdens een online kick-off en twaalf regiobijeenkomsten in alle provincies. We laten zien dat je klein kunt beginnen, samen met lokale verenigingen en ondernemers. Dit hoeft niet per se geld te kosten: slim omgaan met bestaande subsidies helpt. En laagdrempelige voorzieningen beperken het beroep op duurdere alternatieven. Voor extra capaciteit zijn (subsidie)regelingen beschikbaar. Tijdens de Regiotour Dementie inspireren gemeenten en aanbieders elkaar. Er valt veel te leren van lopende initiatieven.
De Regiotour Dementie helpt om kansen te zien
Tappan organiseerde samen met SPITZ twaalf bijeenkomsten over zinvolle daginvulling. In elke provincie één. Zodat lokale en regionale partijen elkaar konden vinden en inspireren. En in de toekomst beter kunnen samenwerken aan zinvolle daginvulling voor mensen met dementie. Om de Regiotour Dementie bekendheid te geven, begonnen we met een heuse online talkshow waarin de urgentie van het onderwerp werd toegelicht. We sloten ook online af, met een wrap-up incluis een video met de meest spraakmakende inzichten, en volop ruimte voor laatste vragen.
We betrokken meerdere relevante partijen bij dit project. Zo vonden we Alzheimer NL, VNG en Movisie bereid om mede-afzender te zijn. Hun netwerk en kanalen konden we gebruiken voor onze communicatie. Ook Dementie Netwerk Nederland leverde denkkracht en deelde onze uitingen. Ook de gastgemeenten en locaties (de tour vond plaats op plekken waar ook activiteiten voor mensen met dementie worden georganiseerd) speelden daarin een rol.